O Jastrebarskom Jastrebarsko danas

Grad Jastrebarsko danas

Stara i plemenita naselja Grada Jastrebarskog dočekuju putnika namjernika ljepotom svojih bijelih i živopisnih nošnji, blagom svojih baroknih crkava, ukusnim zalogajem i proslavljenom dobrom kapljicom. Ako je ponosna ptica jastreb prvi zaštitni znak ovog grada, drugi je njegov simbol svakako zeleni list vinove loze, koja je već stoljećima srasla s osunčanim padinama i obroncima Plešivice, ’’lijepe djevojke s plavom kudravom kosom, čija glava počiva u kamenom krilu Okić grada’’ (Vlado Vlaisavljević).


Blizina Zagreba i čista priroda

Grad Jastrebarsko sa svojih 58 manjih ili većih naselja udaljen je 30 kilometara jugozapadno od Zagreba, a na prostoru od 229 kvadratnih kilometara živi 15 866 stanovnika. Razvoj Grada zasniva se na čistoći prirode, proizvodnji zdrave hrane i izvrsnih vina, na obrtu i maloj privredi, a iznad svega na turizmu i dolasku izletnika sladokusaca, planinara, lovaca i ribiča.


Bogatstvo kulturnih spomenika

Najznačajniji kulturni spomenici u središnjem gradskom naselju, Jastrebarskom, su Erdödyjev dvorac, franjevački samostan s proštenjarskom crkvom svete Marije i župna crkva svetog Nikole. Gradski muzej i galerija, smješteni u staru gradsku vijećnicu, podignutu 1826, osebujno su ogledalo povijesti i kulture našeg drevnog i plemenitog grada i njegove okolice.
Kulturno-povijesni spomenici jaskanskog kraja su župna crkva svetog Petra u Petrovini, proštenjarska kapela Marije Snježne u Volavju, dvorac Oršića i župna crkva svetog Antuna Pustinjaka u Slavetiću, župna crkva Svete Ane u Gorici, župna crkva svetog Jurja i kapela svetog Franje Ksaverskog u Plešivici, župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Gornjem Desincu, kapela svetog Pavla u Pavlovčanima i pozlaćeni oltar kapele svete Katarine u Domagoviću.
Od atraktivnih izletišta spomenimo omiljenu Mladinu, sa čuvenim podrumom grofova Erdödy iz 1730. i glasovitom motokros stazom, najstariju hrvatsku sanjkašku stazu na Plešivici, i omiljeni planinarski dom na Japetiću.


Moderno naselje

Današnje Jastrebarsko moderno je naselje, obasjano ekološkom rasvjetom, opremljeno brojnim trgovinama i ugostiteljskim objektima, sa živopisnim kafićima, popularnim središnjim trgom, "Štrosom" i prekrasnim engleskim perivojem kraj dvorca Erdödy, s Domom zdravlja, ljekarnama i bankama, s kinom, kazalištem, lokalnom radio-stanicom i televizijom, sa srednjom i osnovnom školom, sportskim dvoranama, sportskim centrom, brojnim igralištima i sportskim klubovima, šumarskim institutom, poljoprivrednom i veterinarskom stanicom. Jastrebarsko je sudsko, upravno, vjersko, kulturno i sportsko središte ne samo Grada Jastrebarskog već i cijelog jastrebarskog kraja (bivša općina Jastrebarsko), kojeg čine i općine Pisarovina, Klinča Sela, Krašić i Žumberak.


Ljepota Crne Mlake

Nedaleko Jastrebarskog, s lijeve strane ceste Zagreb-Karlovac, nalazi se atraktivno izletište, ornitološki rezervat Crna Mlaka, s 235 registriranih ptičjih vrsta na 750 hektara vodenih površina i ogromnim šumskim potencijalom, pravi ptičji i riblji raj.


Ugled jaskanskog vinarstva

S desne strane ceste Zagreb-Karlovac pruža se prigorski, podgorski dio našeg grada, brežuljci prekriveni glasovitim vinogradima, voćnjacima i šumarcima. Plemenita, stara naselja ponose se kulturnom tradicijom i osebujnom bjelinom prekrasnih narodnih nošnji, a iznad svega vrhunskim vinima iz podruma velikih i malih proizvođača. U jedinstvenom, najljepšem kutku "LIJEPE NAŠE", gdje djevojke hodaju "kano bijele vile", u amfiteatrima plodne zemlje, zaštićene od sjevernih vjetrova, izložene obilju topline i svjetla, vinogradi se prostiru od Okića, Mladine i Plešivice, preko Svete Jane i Slavetića do Krašića, Pribića i Prekrižja. Na temeljima višestoljetnog truda i umješnosti od kmetova, purgera i grofova, sve do vrhunskih vinara, "Kluba prijatelja dobrog vina", "Vinske ceste" i mladih stručnjaka enologa, izgrađen je ugled jaskanskog vinarstva.


Idealan spoj ruralnog i urbanog

Grad Jastrebarsko, na sreću očuvan od nasilne industrijalizacije i lišen visokih dimnjaka, sa svim svojim urbanim i ruralnim tradicijama te netaknutim prirodnim ljepotama, zasigurno je jedan od najsjajnijih dragulja u kruni slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske.

2016.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group