O Jastrebarskom Servisi Gradsko kazalište Jastrebarsko

GRADSKO KAZALIŠTE JASTREBARSKO

Adresa: Dr.F.Tuđmana 9, pp 24, 10450 Jastrebarsko

Telefon: 095 9049753

Kontakt osoba: Ivana Kokot Radelja, tajnica

Webwww.gkj.hr

O povijesti…

Gradsko kazalište Jastrebarsko okosnica je društvenog i kulturnog života našeg grada. Od 1968. godine kazalištem je prodefilirao velik broj Jaskanaca, velikih i malih, kroz dvije kazališne grupe; dječje sekcije Ivane Brlić Mažuranić i odraslog ansambla koji nosi ime pučkog pisca Tome Mikloušića. A, sve je počelo 1968. godine, kada je na daske koje život znače postavljena prva predstava; komedija „Ljubica“, Augusta Šenoe, u režiji prof. Nine Škrabea. Nakon te predstave, kazalište je počelo s redovnim djelovanjem, premda je kazališnih aktivnosti u našem gradu bilo i ranije. Do sad je kazalište odigralo više od četrdeset naslova domaćih i stranih autora.

O projektima…

Kazalište već niz godina uspješno organizira manifestaciju „Noć kazališta“, koja je uvijek odlično posjećena. Kazalište je i važan dio svih gradskih zbivanja. Kao udruga koja živi i diše sa svojim gradom, u kazalištu su svjesni i postojeće socijalne situacije pa su pokrenutli festval „Život i smijeh“ čija glavna obilježja leže upravo u njegovanju vjere, nade i ljubavi, stvaranju zajedništva, prijateljstva i tolerancije, dok dodanu vrijednost projekta, naglasak na socijalnu komponentu, te različitost od ostalih projekata predstavlja humanitarni karakter projekta koji će se očituje kroz stipendiranje učenika srednje škole Jastrebarsko.

Prihod od ulaznica, prikupljen tijekom festivala namijenjen je stipendiranju učenika slabijeg materijalnog statusa, što se i ostvarilo. Kazalište je tako u školskoj godini 2014./2015. , iz redova jaskanskih srednjoškolaca dobilo prva tri stipendista, a ovaj se projekt nastavlja i dalje.

Međunarodna suradnja… 

Osim što je aktivno na lokalnoj razini, kazalište se ponosi i međunarodnim radom. Tako je prvo inozemno gostovanje bilo u Austriji 1994. godine. Do danas su članovi GKJ-a odigrali niz predstava u Švicarskoj, BIH, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. Poseban značaj našem kazalištu dao je Hrvatski Sabor kulture koji je 2008. poslao jaskanske kazalištarce i predstavu „Kidaj od svoje žene“ na 2. Repassage fest u Ub, Srbija, kao jedine predstavnike Republike Hrvatske te godine. Hrvatski Sabor kulture 2009. poslao je „Kidaj od svoje žene“ i na 37. Teatarski festival FEDRA, Bugojno, Bosna i Hercegovina. Upravo je to gostovanje stvorilo snažnu suradnju između jaskanskog i bugojanskog kazališta, koja traje do današnjeg dana i uživa potporu Ministarstvo kulture RH putem programa međunarodne kulturne suradnje.

Nagrade….

U predstavama Gradskog kazališta Jastrebarsko uživala je i mnogobrojna publika diljem Lijepe naše. Da svojim radom ne podilaze samo ukusu publike, potvrdila su i brojna priznanja i nagrade na natjecanjima i smotrama svih razina. Tako su brojni jaskanski glumci proglašeni najboljima na županijskim smotrama Zagrebačke županije, a Velimir Kokot trostruki je dobitnik nagrade za najbolje amaterskog glumca Županije i dobitnik nagrade za najboljeg amaterskog glumca Republike Hrvatske (za ulogu Marka Uzorinca, u „Ljubici“). Važne nagrade osvojili su i Vladimir Rađenović (nagrada publike za najboljeg glumca na festivalu u Ubu, predstava „Kidaj od svoje žene“) te Jelena Budimir Bekan (nagrada za najbolju žensku ulogu na 25. Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima ,za ulogu Psihijatrice u predstavi „Dok nas smrt ne rastavi“). Najboljima je, na raznim smotrama i festivalima, proglašeno niz drugih glumica i glumaca, kao i mnogo jaskanskih predstava, od kojih ćemo spomenuti samo posljednje u nizu; „Ljubicu“, „Kidaj od svoje žene“, „Dok nas smrt ne rastavi“ i „Igra ljubavi i slučaja“. Višestruko je nagrađivan i dugogodišnji voditelj i redatelj niza predstava prof. Nino Škrabe.

Gradsko kazalište Jastrebarsko ponosni je nositelj nagrade Plaketa Grada Jastrebarskog. Također je Grad prepoznao i djelovanje pojedinaca, tako je Stjepan-Nino Škrabe odlikovan Nagradom Grada Jastrebarskog te Nagradom za životno djelo Grada Jastrebarskog. Velimir Kokot dobitnik je Nagrade Grada Jastrebarskog 2009., dok je Radmila Stanković dobitnica Plakete Grada Jastrebarskog 2010.

O budućnosti…

Premda bogate prošlosti, kazalište ne spava na staroj slavi, nego uporno ispisuje nova poglavlja u svom radu. Tako je u planu nastavak organizacije Festivala „Život i smijeh“, naravno uz nova stipendiranja. Nastavlja se rad s mladeži kroz kazališne radionice i djelovanje dramske družine Ivana Brlić Mažuranić, a u pripremi su nova gostovanja, kao i suradnja sa obrazovnim, kulturnim i drugim ustanovama našeg grada. Također, u planu je obilježavanje desete obljetnice kontinuiranog igranja najvećeg hita kazališta, predstave „Kidaj od svoje žene“. Riječ je o najdugovječnijoj predstavi, koja je premijerno izvedena 12. I 13. svibnja 2005. godine. Uz igranje starih, postavljaju se i nove predstave. Dvije premijere, građane Jastrebarskog očekuju početkom ljeta 2015. godine, u izvedbi dječje i odrasle dramske družine.

 

2017.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group