Vijesti

Biskupe Borkoviću, dobrodošao natrag u svoj rodni Domagović!

20.03.2017. Godina 2017. u znaku je biskupa Martina Borkovića, a u Jastrebarskom je ovaj vikend počelo obilježavanje 330. obljetnice njegove smrti. Njemu u čast, na inicijativu mještana Domagovića postavljen je spomenik u njegovom rodnom selu, kojeg su sinoć, simbolično na blagdan sv. Josipa, svečano otkrili gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i vlč. Gojislav Kovačić.

’’Ovo nije samo kip ili umjetničko djelo, to je živući spomen na čovjeka čiji je život imao dalekosežne posljedice na budućnost naše Domovine. Biskup, svećenik, političar, znanstvenik, no prije svega i iznad svega čovjek. Čovjek koji je zadužio mnoge generacije koje su došle poslije Njega’’, poručio je mnogobrojnim vjernicima i uzvanicima Gradonačelnik Novosel te dodao: ’’Najmanje što mi danas živući možemo učiniti tom čovjeku jest da se sve ono što je on činio za Hrvatsku nikada ne zaboravi! Ovaj spomenik je putokaz svima koji žele vidjeti ove ruke i lik čovjeka koji nas je sve zadužio, ali i putokaz kako živjeti. Neka ovaj brončani starac bude na ponos svima Vama, a ponajviše novim generacijama, jer ako će slijediti Njegov put, nikada neće zalutati!’’

19. ožujka 2017. postao je povijesni dan, ne samo za Domagović, već za cijelo jaskansko područje i puno puno šire, jer su mještani uspjeli biskupa Martina Borkovića vratiti iz zaborava, i novim naraštajima omogućili da im ovaj spomenik vječno zbori i priča o nesebičnim djelima ovog vrlo posebnog čovjeka i Jaskanca. Naime, Martin Borković, pavlin, utemeljitelj sirotišta i zagrebački biskup, rođen je u 1597. godine u Domagoviću, a prošle je godine baš tamo sastavljeno Povjerenstvo za organizaciju proslave 330. obljetnice smrti, koje je osmislilo prigodan program događanja koja će se održavati tijekom cijele 2017. godine. Jedno od tih događanja je i otkrivanje spomenika njemu u čast – spomenik na koji se čekalo dugi niz godina, jer je biskup Borković značajna ličnost koja do jučer nije dobila spomen-ploču, spomenik, ili ulicu nazvanu njegovim imenom. Kako bi njegovo ime vratili iz zaborava i upoznali nove naraštaje s likom i djelom Martina Borkovića, ovaj će spomenik pričati vječnu priču o ovom posebnom čovjeku. ’’Ideja o obilježavanju lika i djela Martina Borkovića tinjala je godinama u Domagoviću, ali nažalost nikad nije bilo pravo vrijeme da se to i ostvari. Godine su prolazile i prolazile, sve do prošle 2016. dok naša ideja nije konačno prepoznata i podržana od strane gradonačelnika grada Jastrebarskog, Zvonimira Novosela, te mu se zato u ime svih mještana najsrdačnije zahvaljujem, kao i svim njegovim suradnicima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova večer ovako veličanstveno izgleda!’’, zahvalio je predsjednik Mjesnog odbora Domagović, Dario Borković, te pritom i najavio niz novih događanja na temu ovog veličanstvenog čovjeka, kao i blagoslov ovog spomenika koji će se održati u mjesecu rujnu.

Uvertira u sinoćnji povijesni događaj održana je subotnjom prekrasnom izložbom slika jaskanskih školaraca, nastupom dječjeg pjevačkog zbora, prezentacijom o djelu biskupa Borkovića od strane mladih povjesničara,  te vrhunskim koncertom domagovačkih akademskih glazbenika, a spomenik je svečano otkriven u nedjelju 19. ožujka, nakon svete mise koju je služio fra Vito Gaudencije Spetich – monah pavlinskog samostana Svetog Petra u Šumi.  

Martin Borković bio je general pavlinskog reda, godine 1667. izabran je za zagrebačkog biskupa, a 1686. car Leopold I. imenovao ga je kalačko-bačkim nadbiskupom i mitropolitom. 1687. Hrvatski sabor, na njegov prijedlog, jednoglasno je proglasio sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga kraljevstva. Posebno zanimljivo jest to da je Borković pokušao spasiti Petra Zrinskog i Krstu Frankopana od smrti, ali ga je prevario car Leopold I., i tu je povijesnu prevaru u svom romanu „Urota Zrinsko-Frankopanska“ opisao Eugen Kumičić. Biskup Borković umro je baš te 1687. godine, u 90. godini života, nekoliko mjeseci nakon povijesne odluke Hrvatskog sabora. Predaja bilježi da je na njegovu pokopu u zagrebačkoj katedrali isplakano mnogo suza. Za života je već bio na glasu svetosti i cijela Hrvatska žalila je za njim.

Video prilog pogledajte ovdje. 
Prilog TV4r pogledajte ovdje.

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group