Vijesti

Proslavljen Dan Europe

10.05.2018. Dan Europe - 9. svibnja, Zagrebačka županija obilježila je središnjom svečanošću u Jastrebarskom.

Dan Europe - 9. svibnja, Zagrebačka županija obilježila je središnjom svečanošću u Jastrebarskom.

Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“, nakon uvodnoga dijela održanog u prostorijama Glazbene škole Jastrebarsko, koju čeka energetska obnova europskim novcem, bogat kulturno-zabavni program održan je u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice, koja je zahvaljujući projektu „Probuđena kulturna baština“ također uređenima europskim novcem.

„Biti dijelom Europske unije nije samo mogućnost korištenja određenih pogodnosti i sredstava, što je najčešće razmišljanje, već i davanje, kako bi EU bila raznolika. Upravo kulturno bogatstvo predstavlja veličinu i snagu Europske unije. Jaska je ponosan kraj kulturne baštine i mnogih znamenitih ljudi koji su kroz povijest gradili ovaj grad, ali i Hrvatsku, kako bismo danas doista mogli biti ponosni dionici europskoga društva“, rekao je gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

Proslavi Dana Europe prisustvovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Rekla je da se u Hrvatskoj, pet godina nakon njezina ulaska u Uniju, čuju tonovi skepticizma.

„Jesmo li ulaskom u EU izgubili svoj identitet?! Apsolutno ne! Europska unija je unija vrijednosti, najdemokratskija zajednica na svijetu. Europska unija je ta koja promiče različitosti i stoga je najljepši slogan kojega je mogla izabrati ’zajedništvo u različitosti’“, rekla je Borzan. Saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Mihael Zmajlović također je rekao da je Europa ujedinjena u različitostima i stoga je, naglasio je, očuvanje kulturne baštine izuzetno važno.

„Bitno je da svaka zemlja EU zadrži svoj vlastiti identitet, a to je moguće jedino tako da se očuva kulturna baština. Stoga europski novac usmjeren za tu namjenu treba iskoristiti na pametan način“, rekao je Zmajlović dodavši da je Hrvatska oduvijek pripadala Europi i da europski put, unatoč nekim razmišljanjima da je to pogrešan put, i dalje treba slijediti. U ime Županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak.

„Ova manifestacija je prilika da se osvrnemo na uspješno provedene europske projekte. Zagrebačka županija je aktivan sudionik u procesima pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju europskim sredstvima. Ovoga trenutka u provedbi imamo projekte vrijedne 25 milijuna kuna, projekti vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje, a projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva. Kada tome dodamo projekte gradova i općina te županijskih tvrtki, kao i tvrtki koje posluju u gradovima i općinama, dolazimo do puno veće i značajnije brojke“, rekla je zamjenica Žužak, spomenuvši i projekte Regionalne razvojne agencije.

„Za potrebe obrtnika, poduzetnika, poljoprivrednika, Regionalna razvojna agencija prijavila je projekte vrijedne 700 milijuna kuna, od čega je povrat sredstava iznosio 350 milijuna“, rekla je zamjenica. 

U sklopu proslave Dana Europe upriličen je, uz ostalo, nastup kulturno-umjetničkih društava, održana je prezentacija narodnih nošnji s prostora županije, promenadna šetnja povijesnih osoba iz javnog života te je predstavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i nekadašnji način života u njoj. Također, Perivojem su prodefilirale Svetojanske mažoretkinje u uniformama i KUD-ovi u narodnim nošnjama, a u svečanim odorama jaskanski vatrogasci i lovci. S posjetiteljima perivoja družili su se Vitezovi Zelingradski, a program je završio koncertom Mie Dimšić. 

Grad Jastrebarsko ovom prilikom zahvaljuje svima na pomoći oko organizacije ove manifestacije, naročito vrijednim jaskanskim vatrogascima i lovcima koji su uvijek od pomoći, a koji su za sve posjetitelje pripremali ukusne i izvorne gastronomske delicije. 

Prilog TVTrend pogledajte ovdje.
Izvor: Zagrebacka-zupanija.hr

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group