Vijesti

Ušetali u povijest perivoja Erdödy kroz novi jaskanski ’’Most Ljube Kraljević’’

26.10.2014. U Jastrebarskom je svečano otvoren novi drveni ’’Most Ljube Kraljević’’ koji spaja Grad s perivojem dvorca Erdödy i budi zanimljivu povijest nasljeđa grofovske obitelji.

’’Mostovi su oduvijek bili simbol spajanja, a osim obala ovaj je most spojio ljude i dobre namjere. Odabir imena mosta bio je prepušten Vama, drage Jaskanke i Jaskanci. Od mnoštva zanimljivih prijedloga odabrali smo onaj koji zapravo simbolizira sve ono što ovaj most nosi u sebi: ljubav, zajedništvo i tajne.’’ rekao je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, povodom otvorenja drvenog pješačkog mosta koji gradsku cjelinu i glavnu gradsku prometnicu spaja s povijesnim nasljeđem perivoja dvorca Erdödy. Zahvalivši se svima koji su pomogli da ovaj most bude baš ovdje i baš ovakav, nastavio je: ’’Neka ovaj most krasi naše živote i neka ispriča u budućnosti još koju novu legendu. Neka bude mjesto rađanja novih ljubavi, prema našem Gradu i prema osobama koje volimo. Prošećimo mostom zajedno!’’

Gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel i predsjednik Uprave Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., Boris Lukšić potpisali su Povelju o suradnji u sklopu akcije „Jedna kuna od svakog računa – Zajedno gradimo most u Perivoju.“ Tom akcijom, koja je trajala od sredine prosinca 2013. pa do konca veljače ove godine, Lidl je od svakog izdanog računa u trgovini u Jastrebarskom donirao jednu kunu, a ukupno je tako prikupljeno 150.000,00 kuna. Ostatak novaca osigurao je Grad iz svoga Proračuna. Ukupna investicija iznosila je oko 600 tisuća kuna, a kuna iz Proračuna ili od računa kupujući u Lidlu, sve građane podjednako čini zaslužnim za izgradnju ovog mosta.

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., Boris Lukšić rekao je: ’’Drago mi je što su se naši kupci iz Jaske odazvali akciji „Jedna kuna od svakog računa – Zajedno gradimo most u Perivoju“ i što smo tako doprinijeli obnovi Perivoja i izgradnji mosta. Most Ljube Kraljević koji sada uljepšava perivoj dvorca Erdödy sigurno će dodatno učvrstiti naše prijateljstvo sa Gradom Jastrebarskom koje će i u budućnosti rezultirati novim projektima važnim za ovu zajednicu u kojoj poslujemo.’’

Inicijativom „Daj mi ime!“, grad Jastrebarsko omogućio je građanima Jaske da svojim prijedlozima sudjeluju u izboru najboljeg i najoriginalnijeg imena za most. Inicijativa se pokazala vrlo zanimljivom građanima te su se isti vrlo aktivno uključili u akciju. Najviše glasova dobilo je ime „Most Ljube Kraljević“. Gospođa Ljiljana Rubinić i gospođa Klaudija Čunko, Jaskanke su koje su prve dale prijedlog za ime mosta, „Most Ljube Kraljević“. Prvo je e-mailom stigao prijedlog od gospođe Rubinić, a tri sata kasnije isti prijedlog je putem Facebook stranice Grada Jastrebarskog predložila i gospođa Čunko.

Priča o Ljubi Kraljević priča je o Cvetkovčanki Barici Zdelar o kojoj je Janko Matko pisao u romanu „Žrtva“ koji govori o velikoj ljubavi grofa i seljanke. U perivoju dvorca su preko četiri stotine godina vladali vlastelini Erdödy. Posljednji grof, Stjepan Erdödy (1848.-1922.), sahranjen je u Jastrebarskom i vrlo je značajan u ovoj priči za Jastrebarsko. 

Stjepan je bio zaljubljen u prekrasnu seljanku iz Cvetkovića, Ljubu Kraljević, kako je u svojem romanu „Žrtva“ zove pučki pisac Janko Matko. Upravo je postavljanje ovog mosta u Perivoju idealno vrijeme za simboliziranje ljubavi seljanke i grofa. Prilika je to da i mnogi turisti, prolaznici, znatiželjnici i štovatelji povijesti posjete most i dio perivoja u kojem je Ljuba Kraljević (pravog imena Barica Zdelar) ljubovala s grofom Stjepanom. Janko Matko je roman „Žrtva“ prvi put izdao 1938 godine. Više o samoj ’’Ljubi Kraljević’’ čiju je prošlost istražio Zdenko Vuković Cena, možete pročitati u njegovoj hvalevrijednoj kolumni.

Svečano otvorenje mosta održalo se u nedjelju s početkom u 19 sati na parkiralištu trgovine Lidl Jastrebarsko. Nakon vrlo zanimljivog kratkog filma o izradi samog mosta i dopremanja specijalnim teretom u ’’jednom komadu’’ u Perivoj, uprizorenjem teksta Janka Matka vratili smo se u prošlost te su prvi mostom prošetali upravo Ljuba Kraljević i Stjepan Erdödy. Naime, most je vrlo atraktivnog izgleda u kombinaciji drva i čelika, izrađen i sastavljen lijepljenjem drvenih lamela u tvornici Drvene konstrukcije d.o.o. u Voćinu.

Gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović i predsjednik Uprave Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., Boris Lukšić svečano su otkrili info ploču mosta, a most je blagoslovio dekan jaskanskog dekanata jaskanski župnik Stjepan Rožanković.

„Ovo je hvalevrijedna suradnja gospodarstva i gradskih institucija i na ovom uspješnom primjeru vidimo kako privatni i javni sektor mogu surađivati na dobrobit svih građana i pridonijeti razvoju grada. Nažalost zbog današnjeg načina života sve smo rjeđe u prirodi i sve rjeđe uživamo u zelenilu i zato je iznimno bitno da u gradovima imamo dijelove prirode, poput našeg Perivoja, kako bismo svakodnevno, barem na kratko mogli uživati u zelenilu. Parkovi, vrtovi, zelene površine u urbanim sredinama podižu kvalitetu i životni standard ljudi, oni ne doprinose samo ljepoti gradova, već imaju i ekološku i društvenu ulogu što takve gradove čini ugodnima za življenje.“ - izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, prilikom otvorenja mosta.

Jaskankama Ljiljani Rubinić i Klaudiji Čunko, ’’kumama’’ mosta, Gradonačelnik je dodijelio priznanje te su im uručeni i prigodni pokloni, komplet knjiga Janka Matka darovao je Grad Jastrebarsko, a poklon paket te poklon bon u vrijednosti 500 kn darovao je Lidl.

Uz glazbu zbora ’’Ad Hoc’’, prigodni domjenak i ugodnu atmosferu, građani i uzvanici uživali su u ugodnoj večeri i odličnoj atmosferi. Kroz kratku povijesnu šetnju, podsjetili smo se povijesti našeg Grada, veseleći se novim šetnjama kroz novi drveni most i naš Perivoj.

 

 

 

Gradonačelnik

WebGis Business Zone Jalševac

Your bussines friendly town

Vodič za investitore

Vrijeme danas

 • 0°C
 • Vjetar: 0 km/h
 • Vlažnost: 0 %

Kontakt centar

 • GRAD JASTREBARSKO
 • A. Strossmayerov Trg 13
 •     10450 Jastrebarsko
 • T. 01 6281 110
 • E. info@jastrebarsko.hr
captcha Nečitko? Promijenite tekst.

Lokacija i karta grada

 • UDALJENOST OD
  VEĆIH GRADOVA
 • Zagreb: 36 km
 • Ljubljana: 133 km
 • Graz: 193 km
 • Rijeka: 132 km
 • Budimpešta: 372 km
 • Split: 344 km

Newsletter

TV kanal

 • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
  • 13.11.2020.
  • Aktivnosti u 771. godini grada Jastrebarskog
ostali video materijali

Pratite nas i na...

Grad prijatelj djece
Valid HTML 5! evolare group